22-а річниця  Національно природного парку «Гуцульщина»

З нагоди 22-гої річниці створення НПП «Гуцульщина» 15 травня працівниками парку та філії «Кутське лісове господарство» було висаджено 80 саджанців рідкісної сосни кедрової європейської на скельних розсипах Космацького лісництва.

Сосна кедрова європейська деревний вид родини Соснові Pinaceae L. секції Кедрові сосни Cembrae Spach.. Природній ареал Альпи та Карпати. На території України природно зростає в Карпатах у висотному діапазоні 900-1600 м н. р. м. Включений до списків Червоної книги України. Найбільші угруповання цього виду зафіксовані на території заповідника “Горгани” та Карпатського НПП. На території НПП “Гуцульщина” природно росте в околицях г. Лисина Космацька (21 кв. Космацького лісництва), а також росте в штучних насадженнях в околицях г. Грегіт (29 кв. Космацького лісництва) де інтенсивно плодоносить, а під його пологом зафіксовано велику кількість підросту. Приурочений до скельних розсипів ІІІ-V категорій ямненського пісковика на яких росте ще з часів плейстоцену, а тому в Карпатах є реліктном минулої геологічної епохи.

НПП «Гуцульщина» з 2015 року реалізує науково-дослідну тему «Відтворення аборигенних деревно-чагарникових видів рослин» без додаткового фінансування. Серед цих видів є сосна кедрова європейська. Висадка саджанців – результат довготривалих досліджень та практичних експериментів щодо вивчення та відтворення цього рідкісного реліктового виду.

Олег Погрібний,
начальник науково-дослідного відділу, к. с.-г. н.

Новини

Фотоконкурс “Моя мальовнича Косівщина”

Косівщина чудова і неповторна…розкажіть про неї свою історію. До Всесвітнього дня туризму Національний природний парк “Гуцульщина” оголошує фотоконкурс “Моя мальовнича Косівщина” Для кого: учнівська молодь 5-9 класів Термін проведення: 9-26 вересня 2024 р. Тематика: фото, які на думку автора відображають мальовничі, привабливі куточки Косівщини, відтворюють унікальність природних багатств, презентують Гуцульщини (архітектура, традиції, обрядовість, тощо). Вимоги: […]

  • Рекреація та відпочинок

Співпраці із Косівською громадою

В рамках співпраці із Косівською громадою, працівниками відділу рекреації розпочато знакування туристичного маршруту до скельного комплексу «Терношорська Лада». Маршрут знаковано зеленою маркою на білому фоні. Наступний етап робіт: встановлення вказівників напрямку руху та інформаційного стенду.  

  • Рекреація та відпочинок

Робочий візит

У рамках робочого візиту до Косова, НПП «Гуцульщину» відвідав начальника відділу туризму Івано-Франківської облдержадміністрації Віталій Передерко. Зустріч відбулася у Науково-просвітницькому центрі Парку, який нині активно розвивається завдяки впровадженню різноманітних проектів, що фінансуються як державою, так і міжнародними донорами. Саме про проектну діяльність, як основу розвитку інфраструктури туризму в наш час, йшлося під час зустрічі. Також […]

  • Рекреація та відпочинок