Припутень – найбільший голуб, що зустрічається на території України

В старій мисливській літературі його можна знайти під назвою лісовий голуб. І це було виправдано, оскільки вид тісно пов'язаний з деревною рослинністю і гніздився в лісостеповій та лісовій зонах. З початку 70-х років минулого століття вид почав гніздування в лісосмуги степової зони та великі лісопарки.
В подальшому сформувалися стійкі синантропізовані субпопуляції, а тому припутня можна побачити в парках міст і сільських населених пунктів.
Частина птахів перестали відкочовувати на зиму в південні регіони і залишатися поблизу місць гніздування, зокрема і в Прикарпатті. Цьому сприяють теплі зими і стійка кормова база серед людських поселень. Частина птахів продовжує дотримуватися поведінки, притаманної диким птахам. Після гніздування птахи збираються в зграї.
Біля 200 особин цього виду зосередилося на узліссі грабової діброви із дуба звичайного Старокутського ПНДВ Національного природного парку «Гуцульщина».
Автор фото, Віктор Гавриленко, старший науковий співробітник НПП "Гуцульщина"

Новини

Фотоконкурс “Моя мальовнича Косівщина”

Косівщина чудова і неповторна…розкажіть про неї свою історію. До Всесвітнього дня туризму Національний природний парк “Гуцульщина” оголошує фотоконкурс “Моя мальовнича Косівщина” Для кого: учнівська молодь 5-9 класів Термін проведення: 9-26 вересня 2024 р. Тематика: фото, які на думку автора відображають мальовничі, привабливі куточки Косівщини, відтворюють унікальність природних багатств, презентують Гуцульщини (архітектура, традиції, обрядовість, тощо). Вимоги: […]

  • Рекреація та відпочинок

Співпраці із Косівською громадою

В рамках співпраці із Косівською громадою, працівниками відділу рекреації розпочато знакування туристичного маршруту до скельного комплексу «Терношорська Лада». Маршрут знаковано зеленою маркою на білому фоні. Наступний етап робіт: встановлення вказівників напрямку руху та інформаційного стенду.  

  • Рекреація та відпочинок

Робочий візит

У рамках робочого візиту до Косова, НПП «Гуцульщину» відвідав начальника відділу туризму Івано-Франківської облдержадміністрації Віталій Передерко. Зустріч відбулася у Науково-просвітницькому центрі Парку, який нині активно розвивається завдяки впровадженню різноманітних проектів, що фінансуються як державою, так і міжнародними донорами. Саме про проектну діяльність, як основу розвитку інфраструктури туризму в наш час, йшлося під час зустрічі. Також […]

  • Рекреація та відпочинок