Фенологічні спостереження

Цьогоріч останній місяць зими приємно нас здивував своєю теплою, весняною погодою.

Весняний період (перехід середньодобових температур повітря вище нуля) почався 31 січня. Середньомісячна температура лютого 2024 р. на території НПП «Гуцульщина» (Косівський район, Івано-Франківська обл.) побила всі рекорди за період спостережень від 2005 року і становить +5,3°С.

Слід зазначити впродовж останніх 19 років середньомісячна температура у лютому коливалася від -7,1°С (2012 р.) до +3,5°С (2016 р.). Крім того цього року період вегетації відмічено 22 лютого, а зазвичай він починається в ІІ – ІІІ декаді березня.

Як результат ми могли в ІІІ декаді лютого спостерігати вже масове цвітіння первоцвітів, початок розпускання листочків верби плакучої, навіть поодиноке цвітіння кульбаби, раніше звичайного почали розмножуватися жаби бурі, раннє цвітіння ліщини, кизилу, розпускання інших кущів тощо.

Новини

Фотоконкурс “Моя мальовнича Косівщина”

Косівщина чудова і неповторна…розкажіть про неї свою історію. До Всесвітнього дня туризму Національний природний парк “Гуцульщина” оголошує фотоконкурс “Моя мальовнича Косівщина” Для кого: учнівська молодь 5-9 класів Термін проведення: 9-26 вересня 2024 р. Тематика: фото, які на думку автора відображають мальовничі, привабливі куточки Косівщини, відтворюють унікальність природних багатств, презентують Гуцульщини (архітектура, традиції, обрядовість, тощо). Вимоги: […]

  • Рекреація та відпочинок

Співпраці із Косівською громадою

В рамках співпраці із Косівською громадою, працівниками відділу рекреації розпочато знакування туристичного маршруту до скельного комплексу «Терношорська Лада». Маршрут знаковано зеленою маркою на білому фоні. Наступний етап робіт: встановлення вказівників напрямку руху та інформаційного стенду.  

  • Рекреація та відпочинок

Робочий візит

У рамках робочого візиту до Косова, НПП «Гуцульщину» відвідав начальника відділу туризму Івано-Франківської облдержадміністрації Віталій Передерко. Зустріч відбулася у Науково-просвітницькому центрі Парку, який нині активно розвивається завдяки впровадженню різноманітних проектів, що фінансуються як державою, так і міжнародними донорами. Саме про проектну діяльність, як основу розвитку інфраструктури туризму в наш час, йшлося під час зустрічі. Також […]

  • Рекреація та відпочинок